Kennedymars Waalwijk 2017 80 km verslag en foto’s

Helaas dit jaar geen Z tot Z, waar wij en nog vele andere wandelaars van balen, want deze wandeltocht is bij uitstek een perfecte gelenheid om voor het eerst 110 km of 80 km te gaan lopen.
Mij eerste kennismaking met de Z dateert alweer van 12 jaar geleden, het was mijn eerste longdistance. Ik had totaal geen ervaring met lange afstand, ook nooit 80 km gelopen. Het enige dat ik had gelopen was de Elfsteden wandeltocht en de Meerslag om Bolsward, die laatste bestaat helaas ook niet meer. Persoonlijk vond ik dat je wel gek moest zijn om non stop 110 km te gaan wandelen!

Maar mijn eerste ervaring was geweldig, wat een goed verzorgde wandeltocht, aan alles was gedacht.
De vrijwilligers onvermoeibaar en attent, het leger had zijn tenten op vele plaatsen neergezet ( het leger doet ook niet meer mee trouwens) Samen met Dominicus, Eeltje en Sytske de laatste is helaas overleden, heb ik zonder veel moeite deze longdistance van 110 km kunnen lopen en meteen besloten dat deze wandeltocht als enige ieder jaar op mijn wandelprogramma zou komen. Tot dit jaar, het zou mijn 13e keer worden, helaas niet dus.
Ik heb begrepen dat aan het einde van dit jaar besloten wordt of de Z tot Z wordt doorgestart!
Ik duim hevig van wel en bij dezen geef ik aan, volgend jaar wel mee te willen helpen in plaats van zelf lopen. Iedere wandelaar zou deze long distance moeten kunnen lopen………………. Het gaat er vooral om dat er sponsoren komen!!!!!

Als alternatief omdat ik toch vrij heb, zijn we naar Waalwijk afgereisd.

De Kennedymars van Waalwijk, dat moest volgens heel veel wandelvrienden een feest zijn om te lopen? Maar vonden wij dat ook?
We hebben er een reis van 4 uur opzitten als we in Waalwijk arriveren bij het aanmeldpunt.
Misschien een tip om vanaf het station de route naar het aanmeldpunt uit te pijlen, nu met behulp van een plattegrond zijn we er ook wel gekomen, maar toch.

Het aan melden gaat vlot en het wachten is op de vrijwilligers die onze tassen gaan inzamelen, die zijn een beetje laat, maar dat zal best een goede reden hebben gehad?
Als we in de rij wachten op onze beurt, blijkt dat iedere tas gewogen wordt, je mag maar in totaal
5 kg inclusief tas mee hebben, dat is dit jaar voor het eerst ingevoerd. En wij hebben er natuurlijk alle begrip voor dat het vervoer van tassen een pittige klus is voor degene die dat moeten doen en dat er paal en perk aan gewicht wordt gesteld maar ja helaas dit gegeven niet gelezen op de website van de Kennedymars. Mijn tas weegt 10 kg dus het dubbele van wat mag en ook de tas van Appie komt er niet door! Wat nu te doen, wat is wijsheid, dan maar terug naar huis want waar laat je anders  je tas?

De organisatie gevraagd en de voorzitter doet zijn uiterste best en wil wel een goed woordje voor ons doen, maar na opnieuw wegen ( tja 10 kg blijft 10 kg) zegt hij niets voor ons te kunnen doen, als het verschil 1 kg was geweest………….dan had hij. Jammer dat er van te voren niet aan gedacht is hoe dit op te lossen als wandelaars  een té zware tas bij zich hebben!! Er blijft niets over dan terug naar Friesland te gaan, geen 75e Kennedymars voor Appie, balen!!

Ik vraag aan Cock of hij onze tas eventueel in zijn auto kan hebben, maar helaas. Maar dan bied Hans Pranger zijn auto aan als onderkomen voor onze tas tijdens deze Kennedymars en dat is natuurlijk super, want zo kunnen we toch mee lopen, want waar laat je anders je tas?

Mijn humeur is echt tot het dieptepunt gezakt door dit gedoe, want een Kennedymars lopen zonder bij je tas te kunnen is best een risico ik heb mijn rugzak gevuld met dingen waar ik echt niet zonder kan, met gevolg dat die weer erg zwaar is.
Tijdens het wachten komen er veel verhalen over de tassen, er zijn slimmeriken onder ons die 2 labels aan hun tas hangen, dan telt die voor 2 personen en dan mag 10 kg wel, niet te geloven toch?
Er zijn er die spullen uit hun tas halen en die die terug naar hun auto brengen enz. enz. over het algemeen wordt deze regel niet goed begrepen, tot vorig jaar was er geen probleem.
Eigenlijk vind ik dat op de website van deze Kennedymars met een banner gewaarschuwd had moeten worden, zodat  deze nieuwe regel goed bekend raakt. Want wie leest alles? Ik had Frank Marchand nog om info gevraagd over het tassen vervoer en de route omdat ik niet alles kon vinden op de website.
We houden er over op.

De sfeer aan de start is super, ik zie eindelijk Fons weer eens, een hartelijk weerzien volgt.
Er doen maar liefst 5 rolstoelers mee, of beter hand bikers!!
Tanja loopt samen met Fons op, het gaat haar eerste Kennedymars worden, helaas valt ze later uit door problemen met haar knie.
Sabine, die er voor de start al 20 km heeft opzitten en na afloop van de 80 km nog eens 20 km in de handbike rolt dus totaal 120 km, is helemaal klaar voor de Monstertocht Nijmegen Rotterdam van 160 km non stop in de handbike! Succes Sabine!

Veel bekende wandelaars zwaaien en roepen, daar krijg je vanzelf weer een warm gevoel van.
Tegen 20.00 uur worden we weg geteld en kunnen we los.
Het blijft net als de voorspelling de hele nacht droog en tegen de ochtend koud.
Gelukkig heb ik een jas in mijn rugzak zodat ik het niet koud heb of onderkoeld raak.

De verzorgingsposten volgen elkaar snel op er zijn er best veel en dat is natuurlijk altijd goed!
Ook overal toilet gelegenheid dus prima.
Er zijn veel mensen op de route en dus overal feest en veel keiharde muziek ook overal vuurkorven die niet altijd even lekker ruiken trouwens.
Meestal is de aanwezigheid van al die mensen en muziek leuk en gezellig, maar soms zijn er mensen zo aanwezig ( waarschijnlijk door de drank) dat het niet meer leuk is en je je afvraagt voor wie dit feestje is? Sommige buurtschappen hebben echt hun best gedaan om het leuk voor ons te maken en dat waarderen we natuurlijk, deze Kennedymars onderscheid zich hierdoor, vergeleken bij de andere marsen. Er lopen natuurlijk ook gemiddeld veel meer wandelaars mee. Dit jaar 2393 deelnemers waarvan 2061 over de finish komen.

Onderweg komen we Jack Ap, Jimmy en Louise tegen, deze laatste loopt haar eerste Kennedymars en slaagt hier met vlag en wimpel in, wat loopt dit meisje super goed! Haar vader Jimmy is heel trots en dat kunnen wij ons heel goed voorstellen.

De verzorging is goed onderweg, je komt niets te kort, heel veel soorten koeken, nooit geweten dat er zoveel soorten waren op ieder post een andere koek. In het begin krijg je veel thee en koffie aangeboden en natuurlijk water. Ik drink veel thee ( anders nooit) want steeds water of koffie hoef ik ook niet. Een wandelaar is best wel zinnig in wat die eet of drinkt onderweg.
Ik heb altijd mijn eigen flesjes drinken mee, daar zitten dan ook weer alle stoffen in die je nodig hebt op een lange tocht. Later in de tocht, is er ook cola en ander fris drinken. Maar waarom er nooit ranja is, begrijp ik niet.

Dat ik niet bij mijn tas kan, is toch wel balen onderweg, want ik had graag van schoenen gewisseld, de route loopt veelal scheef af en er zijn vele klinkerwegen. Ook de zware schoudertas loopt niet fijn.

Onderweg komen we Cora tegen waarmee ik samen het laatste stuk loop, Appie gaat verder in zijn eigen snellere tempo. Cora verteld dat “haar”, Kennedymars in de Krimpenerwaard volgend jaar nog niet georganiseerd wordt, maar in 2019!! Volg vooral haar facebook, daar kun je alle informatie vinden!!

Vlak voor de finish staat daar Ilonka mij op te wachten, wat super lief!!
Om 9.55 uur loop ik samen met Cora over de finish, Ad Leermakers wordt dan net geïnterviewd hij is zo blij, eindelijk weer eens een goed uitgelopen mars voor hem!

Appie staat bij de finish op mij te wachten, daar kan ik hem dan feliciteren met zijn 75e Kennedymars, ik ben super blij en trots op zijn prestatie!
Leuk is ook dat Louise, Jimmy, Ap en Jack ook al over de finish zijn zodat ik hun ook kan feliciteren met hun prestatie! Voor Louise haar eerste!!
Zo heeft iedere wandelaar zijn verhaal en reden om een Kennedymars te lopen en dat maakt het zo mooi. Chris 100 x een Kennedymars, gefeliciteerd met je prestatie!

Al met al toch een mooie Kennedymars en de organisatie bedanken we hiervoor en natuurlijk ook alle vrijwilligers want daar waren er veel van! Hans bedankt dat we je auto mochten lenen voor onze tassen.
Alle 2060 wandelaars gefeliciteerd!

Wat mij betreft was dit voorlopig de laatste Kennedymars van dit jaar, ik vind het wel even genoeg.
Appie denkt daar nog even over na.
Ik wil op een andere manier gaan wandelen, dat betekend bewuster trainen om sterker te worden en te blijven, door wisselende diensten is het nu niet altijd mogelijk voldoende of goed te trainen.
Voor mij is het belangrijk blessures te voorkomen en goed te wandelen op alle terrein.

Oant sjen!

Bekijk de foto’s hier

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

  1. De 80 was prachtig | Mari Wandelt - 11/09/2017

    […] Verslag van Jannie Bos. […]