It Rûntsje de Leijen Drachten Flal 2018 35 km verslag en foto’s

It Rûntsje de Leijen , het speelde erom of ik op tijd kon zijn om ook deze zesde Flal tocht mee te wandelen. Maar gelukkig alles ging goed en zo tegen kwart over negen konden Appie en ik van start voor dit rondje rond de Leijen. Het was druk in het begin, de vele wandelaars van 25 km waren ook net van start, dus zaak om goed op te letten bij het passeren.
Appie en ik vonden de route verrassend, nog paadjes die we niet konden, leuk!

De Leijen is een van de kleinste maar mooiste meren die Friesland rijk is. Kijk naar de rijkbegroeide oevers en moerassige vogelbroed gebieden. Het gebied maakt deel uit van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Ook het wandelen door die leuke en pittoreske dorpjes met hun kleine haventjes maakte de route afwisselend.

Het was vandaag nevelig weer waardoor je niet echt ver kon zien en volop kon genieten van de uitzichten over de meren, maar met een beetje fantasie kom je een end.
Doordat ik in gesprek raakte met Ginny en Matty kwam er van foto’s maken niet veel terecht. Vond ik ook niet echt heel erg, ik had mijn nieuwe camera mee en de vochtige omstandigheden vond ik nog niet heel geschikt om hem steeds in de hand te houden.
Daarom verbleef hij meest in de tas. Koud was het beslist niet.

De rusten waren ook weer prima verzorgd, 3 stuks op onze 35 km route, erg fijn.
Vanuit het Fennepark, lopen naar Opeinde, de Tike daar is de eerste rust.
De tweede rust is in Eastermar. Als we deze rust uit komen begint het te regenen aanvankelijk valt het nog mee, maar niet lang daarna toch een serieuze regenbui.
Tegen de tijd dat we bij de laatste rust komen zijn we toch flink doornat geregend.
Deze regenbui duurde ongeveer 7 km, als je dat weg streept tegen 35 km dan valt het weer reuze mee.

We maken gebruik van de goede catering van Paviljoen de Leijen, de derde en laatste rust en zitten samen met andere wandelaars wat slap te ouwehoeren, echt wandelaars eigen volgens mij.
Na deze rust resten nog ongeveer 6 km, met een verrassend en lekkere de oliebol die we namens de Flal aangeboden kregen in Rottevalle, op 2 km voor de finish.
En omdat het de laatste km nagenoeg droog bleef, komen we ook weer aardig opgedroogd aan bij de voetbalkantine van ONB

De gewandelde afstanden per wandelaar hangen aan de muur van de kantine, altijd leuk om weer eens te zien hoeveel km er is gewandeld in de loop van de jaren.
Annie Douma kreeg volgens mij haar 5000 km speldje van de Flal, gefeliciteerd Annie, een mooie prestatie.

Een prachtige wandeling vandaag, Anke, Roelof en Romke bedankt voor dit mooie rûntsje de Leijen, wij hebben ervan genoten. Er liepen ruim 420 mensen deze tocht,  een mooie afsluiter van het jaar 2018.

Mij rest een ieder een goede jaarwisseling toe te wensen met een vooral gezond 2019!

Oant sjen in 2019.

Bekijk de foto’s hier

Tags:

Comments are closed.