Emsland wandeltocht Flal 2019 50 km verslag en foto’s

Emsland wandeltocht vanuit Bourtange. De tiende Flal wandeltocht van deze winterserie, al had het wandelen vandaag niets met winter te doen.

Het is een prachtige zon overgoten wandeltocht geworden, Paul de Beer vanaf de start in de korte broek, later gevolgd door Agnes en Wiebe die zo halverwege van de lange broeken korte broeken maakten.
Dat was ons nog net iets te gortig, in korte broek. Natuurlijk de jas kon al wel snel uit, wat een verschil met vorig jaar toen het echt winter was.

Goed de Emsland wandeltocht, we gaan om half negen van start voor onze 50, ik gok dat er toch zeker 50 wandelaars deze afstand liepen. Het gros loopt de 40 en 25 km al met al 521 wandelaars top! We lopen vandaag de hele dag in Duitsland.

De route is best te pruimen, wel een heel verschil met vorige week toen we bijna alles onverhard liepen. Dat is vandaag niet het geval, ik denk net het tegenovergestelde meer verhard dan onverhard. Waar het kon liepen we in bosgebieden, maar die zijn in dit deel weinig voor handen.
Vonden we dat erg? Nee, een beetje variatie is altijd goed en nu liepen we echt in een gebied waar we nog niet eerder gewandeld hadden, hoe mooi is dat.
Wel vonden we route op het laatst niet echt auto luw, dat kon waarschijnlijk niet anders?
Niet erg maar wel vervelend met auto’s die snel langs je rijden, niet allemaal, maar toch.

We misten 1 x een pijl, maar dat was ik al snel bewust, ik had een beeld hoog op een heuvel zien staan, waar we langs hadden gemoeten. Onze achtervolgers liepen daardoor ook verkeerd…..
Maar goed snel weer op het juiste pad. Bij deze ene keer bleef het, gelukkig.
Ik zag de pijlen niet echt goed, waarschijnlijk kwam het doordat de zon de witte pijlen als het ware nog meer verbleekte? En soms waren ze een beetje verdekt op gesteld. Fijn was dat niet veel wandelaars hier last van hadden. Waar nodig werden de pijlen op de weg gekalkt.
Dat we in een katholieke omgeving liepen was duidelijk, veel kerken en kapelletjes.
Ook veel zwerfvuil jammer vooral buiten de dorpjes.

De rusten waren goed verdeeld, 4 x op 50 km prima. Ik moet zeggen de eerste rust de beste, erg lekker met Duits gebak en slagroom. Ook bij de laatste rust was gebak te krijgen, echt Duits zullen we maar zeggen.

Het was vooral ook heel gezellig onderweg, maar vooral het zonnige weer was natuurlijk een bonus vandaag.

Bij de finish krijgt Appie zijn 5000 km Flal speld aangereikt door Douwien en de bijhorende felicitaties. Nog even napraten maar dan weer huiswaarts.

Lodewijk, Ubo, Jacob en Jan bedankt voor deze route!

Oant sjen.

Bekijk de foto’s hier

Tags:

Comments are closed.