Berg en Dal 2017 25, 40 en 60 km verslag en foto.

De herfstdagtocht Berg en Dal van de Lat is voor ons eentje die we niet graag willen missen ik blijf het zeggen, ik vind het de mooiste wandeling in Nederland, het heeft alle facetten waar we van houden. Klimmen en dalen door de bossen en bergen, over de Mookerheide het grootste deel onverhard, de natuur is in de herfst altijd schitterend, het verkleuren van de bladeren, de paddenstoelen dit jaar waren er wel heel veel. Het zonnetje dat mooi kleurt tussen de bomen. Het is een pittige tocht maar dat kan ook een uitdaging zijn. Je kunt kiezen uit 3 afstanden, 25, 40 of 60 km dus geschikt voor alle wandelaars.

Maar dit jaar verliep het toch anders, het leek er op dat Berg en Dal dit jaar niet door kon gaan.
Om een lang verhaal kort te houden, met man en macht zijn de schouders er onder gezet en daardoor heeft deze tocht gelukkig toch doorgang kunnen vinden!

Net als vorig jaar boden wij onze diensten aan en dat was ook hard nodig. Ik vond Jan en Janny ook bereid om mee te helpen zodat we ook op zaterdag voldoende vrijwilligers hebben.

Vrijdagmorgen vroeg vertrekken wij naar Berg en Dal, want we gaan de eerste bijna 22 km van de 40 km lus uitzetten. Gerard en Evelyn, Andre, Cor en Herwin, zijn ook vroeg aanwezig, maar Marcel laat op zich wachten en hij moet ook nog van het station gehaald worden. Onder tussen laden we de volgeladen auto’s van Gerard en Evelyn uit om daarna de volgeladen auto van Andre leeg te halen.
Als dan eindelijk Marcel er is kunnen we beginnen met het uitzetten van ons deel van de wandeltocht.

En het zal weer een beste klus worden, we beginnen veel later dan vorig jaar en die tijd haal je niet meer in. De route vraag veel van onze aandacht en soms is er maar moeilijk uit te komen, je wilt dat de wandelaars niet verkeerd lopen, wat wij wel een paar keer doen.
Buiten de pijlen hangen we ook extra linten op. De laatste kilometers nemen ook wat meer tijd omdat dit een nieuw stuk doordat er nu een andere rust locatie is dan vorig jaar.
We zijn er de hele dag zoet mee met het uitpijlen, tegen 19.00 uur zijn we pas klaar!
Ik bel nog even met Evelyn en Gerard die er ook een pak aan hebben gehad, met het uitzetten.
Nadat we Marcel bij de bushalte hebben afgezet, gaan wij richting slaapadres, waar we gastvrij ontvangen worden door Bep. Na een kop koffie gaan we eerst even opfrissen om daarna te gaan uit eten bij een Thais restaurant. Tegen half tien zijn we weer terug en om 23.00 uur gaat het licht uit.

Zaterdagmorgen om 05.00 uur gaat de wekker af, we eten snel een broodje uit het vuistje en drinken koffie, onze gastvrouw had alles voor ons klaar gezet zodat we niet zonder ontbijt de deur uit hoefden.
We arriveren niet als eerste bij de Triepel, dat zijn Jan en Janny. Als snel daarna komen de anderen.

Gerard en Evelyn verzorgen de inschrijving en weer anderen smeren de boterhammen en verdelen alles voor de verschillende posten. Ik sta achter de bar en verkoop de koffie en thee voor de deelnemers voor de start, mijn eerste keer als kantine Miep, onder tussen helpt Janny ook mee na het brood smeren, want het wordt best druk en een handje erbij is prettig. We hebben een prima samenwerking.
Appie en Jan zijn om 6.15 uur vertrokken zij gaan de route controleren. Ook anderen doen dit, Mari zoals. Behalve controleurs heb je ook pijl afhalers nodig en ook die zijn er Ties, Wilco, Frank en Johan. Herwin de nieuwe mars leider gaat samen met Niels de vorige mars leider op pad zo verloopt toch alles weer soepel.
Rick komt halverwege de ochtend ook langs om te helpen in de kantine, erg fijn. Dit geeft Janny en mij de mogelijkheid om de eerste pijlen van 40 km aftehalen, zoals afgesproken.
Ik geef mij een 10 voor die eerste 2 km want alle pijlen en linten zijn goed te zien. Overwegend horen we gelukkig weinig klachten over het uitzetten en ach verkeerd lopen het kan altijd en dat hoeft niet altijd aan het uitzetten te liggen……………….

Het weer is vandaag wel echt super, misschien is het wel een beetje té warm?

In de kantine is het wisselend druk en zo blijven we bezig, de bakken met brood komen leeg terug en zo kan ik mooi in etappes alles afwassen, Rick gaat om 16.00 uur weg maar Janny blijft nog.
Appie is ondertussen afgehaakt van de 60 km het is net allemaal een beetje te veel en hij maakt er
47 km van. Jan maakt de klus af.

Op deze manier deelnemen aan een wandeltocht is fijn, de sfeer en samenwerking onderling is super goed en helemaal als je de wandelaars tevreden terug ziet komen, want daar doe je het allemaal voor, wij hebben ons best gedaan.

Om 20.00 uur is alles weer opgeruimd en is iedereen terug, we kunnen weer naar huis, maar dat laatste doen we nog niet.
Wij blijven nog een nachtje slapen, dat leek ons beter.
Wel nemen we met een zeer tevreden gevoel afscheid van Andre, Liesbeth, Gerard, Evelyn, Jan en Janny, Coert en Ella, Chris, Rick, Margriet, Jan, Willem, Annemarie, Mari. Ties, Jan, Wilko, Frank, Niels en Herwin de klus is geklaard!

Alle wandelaars bedankt voor het komen en proficiat met jullie prestatie.

Oant sjen!

Bekijk een paar foto’s van vrijdag hier

Tags:

Comments are closed.