Amsterdam Leeuwarden/ Den Oever Leeuwarden 2017 verslag en foto’s

Amsterdam Leeuwarden  van de Lat is zo’n monstertocht die je als wandelaar met een warm hart voor de long distance lopen wil of gelopen wilt hebben.

Voor dit jaar stond deze tocht niet op ons lijstje, maar er is wel een mogelijkheid om mee te doen.
Starten vanaf Den Oever en lopend over de afsluitdijk naar Leeuwarden, toch nog 70 km een mooie gelegenheid om toch deel te kunnen zijn.
Janny en Wiebe hadden er ook zin in en we schrijven ons allen in, Wiebe heeft zelfs een chauffeur geregeld, hoe mooi is dat.

Er zijn wandelaars die het jammer vinden dat er tijdens deze monstertocht geen gelegenheid is om 80 km te wandelen, de Kennedyafstand. Eigenlijk is het simpel denk ik, de 80 km organiseert de Lat in mei en in juni de long distance en door de mogelijkheid om in Den Oever te kunnen starten laat je toekomstige wandelaars alvast een beetje kennis maken met deze wandeltocht, Appie en ik zijn ooit zo ook begonnen. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik de afsluitdijk een monster vind om te wandelen maar als je in Den Oever start valt het weer reuze mee en kom je veel de enige twee bochten in deze dijk sneller tegen, zo heeft elk nadeel zijn voordeel zullen we maar zeggen.

Dus mooi op tijd in Den Oever aangekomen, kon ik nog een helpende hand bieden aan enkele wandelaars, soep, cola, brengen, helpen bij schone sokken aandoen, vragen hoe het gaat, de tijd vliegt voor de wandelaar die om 01.00 uur weer moet starten.
Van Coert de marsleider krijgen we nog een ander noodnummer dat we kunnen bellen mocht er iets onderweg gebeuren, prima!

We gaan om 01.00 uur starten en ik blijf een beetje hangen in de drukte, even kletsen met Peter en ondertussen Appie in het oog houden, nou dat is nog niet zo gemakkelijk, wat kan die man wegsperen zeg!!! Ik haal hem pas weer bij als we de sluizen zijn gepasseerd.

Achteraf moet ik zeggen dat ik wel heel blij was dat ik deze keer maar 70 km hoefde te wandelen, want het was wel warm, zelfs op de Afsluitdijk, daar we hadden zelfs nog de wind in de rug………….
Als je in de nacht over de Afsluitdijk loopt is het handig om een pet met klep op te hebben om zo geen last van het licht van de auto’s te hebben, waardoor je een beetje verblind raakt.
Maar na een klein tijdje heb ik die pet afgezet, veels te warm op het hoofd, meer last dan plezier, dan maar zonder en het hoofd buigen bij tegenlicht, nou dat ging best zo.

De luchten zijn prachtig en het is beslist niet koud dus al snel ook het jasje dat ik toch nog had aangedaan weer uit, kan altijd wel weer aan mocht het nodig zijn.
We komen bijna geen wandelaars tegen op de dijk, alleen Antoine en Jenny die een vreselijke slaapdip hebben. We worden gepasseerd door Peter, wat is die man dit jaar in super goede doen, hij zal dit jaar als eerste deelnemer aankomen, die eer viel meestal Jetze Buma ten deel maar die heeft in Peter een super goede vervanger!

Van de opkomende mist hebben we helemaal geen last en we laten tegen 5.40 uur de Afsluitdijk achter ons en genieten dan in de Stenen Man in Zurich van een welverdiende rust en iets te drinken. We overwegen nog een jasje maar nee de zon is ook al om 06.00 uur warm, dus daar kunnen we zonder, we kunnen ook zonder reflectievestje en zaklamp dus laten we dat ook achter in onze tas.
Het enige dat ik mee neem is een flesje drinken, want daar kun je niet zonder.

Even iets na zessen vertrekken we weer en al snel haakt Frank bij ons aan, vraagt of hij mee kan lopen samen  met ons, nou zeker weten! Frank zegt dat hij niet veel zal praten, maar jeetje wat kan die man kletsen zeg, super gezellig zo. Frank is ook een wielerliefhebber en menige wielrenner passeert de revue. Frank heeft ze allemaal paraat.

Frank wil in Franeker liever meteen door lopen, maar ikke niet, even naar toilet, t shirt uit, weer insmeren met zonnemelk, want dat laatste is echt wel weer nodig, de zon voelt heet aan en verbranden willen we liever niet, dan nog even iets drinken, nieuw flesje drinken mee en daar gaan we weer verder, Frank ( die toch niet is doorgelopen) heeft er dan bijna 130 km opzitten wij 50 km er resten dan nog maar 20 km.

20 km je zou zeggen dat is de moeite, nou vergis je niet, de route kenmerkt zich niet door veel schaduw, maar  de zon is overheersend aanwezig, dat maakt dat je langzamer gaat lopen,  we willen ook weer niet té langzaam, want dan moet je nog langer in deze hitte vertoeven.
Gelukkig zijn er de bekende wagen rusten, deels in de schaduw dat is erg plezierig en drinken en zoute dingen zijn ruim voorhanden met ook de bekende en toegewijde verzorgers.

Een extra drinkpost in Zweins, super!

In Ritsumazijl staan Jan en Klaaske  ( bedankt Klaaske) de wandelaars weer op te wachten, weer erg lief daar krijg je energie van. Het echtpaar Molenaar staat als vanouds samen met Hansje bij deze laatste verzorgingspost.
Stukje kaas, stukje worst, pinda’s in een bekertje met wat chips en nog wat drinken en een lolly!

Daarna resten ons nog 4 km tot aan de finish en ook die verlopen erg warm, daar zullen nog veel wandelaars last van krijgen. De warmte en andere oorzaken zorgen voor een flinke uitval van deelnemers, de finish tijd wordt hierdoor verlengt zodat de wandelaars toch binnen redelijke tijd binnen komen en hun oorkonde in ontvangst kunnen nemen.

Sorry maar foto’s maken dat kwam er eigenlijk niet van, het was mij gewoon té warm, lopen in de warmte zal nooit mijn hobby worden. Er zijn er wel maar niet veel, de volgende keer beter.

Ik ga er vanuit dat het verzetten van de finishtijd eenmalig is en door de omstandigheden zo gekomen, want je moet respect hebben voor de voorlopers Anita en Albert om dit zo goed te begeleiden die hele 150 km en voor Coert die een geweldige marsleider is, die zich meer dan uitstekend van zijn taak bewust is geweest.

Wat natuurlijk rest is iedereen feliciteren met zijn of haar prestatie, gelukt of niet.
Amsterdam Leeuwarden wordt niet voor niets een monstertocht genoemd en die deed daar dit weekend  zijn naam eer aan.

De marsleider Coert tige bedankt, we zien je hopelijk volgend jaar weer als marsleider terug en alle vrijwilligers een diepe buiging voor jullie en hartelijk bedankt voor ALLES!

Oant sjen.

Bekijk de foto’s hier

Tags:

3 Responses to “Amsterdam Leeuwarden/ Den Oever Leeuwarden 2017 verslag en foto’s”

 1. Molenaar
  19/06/2017 at 18:08 #

  het echtpaar Molenaar heten Anne en Anneke

 2. 19/06/2017 at 18:55 #

  Wie kent ze niet, het echtpaar Anne en Anneke Molenaar, berucht en beroemd in Friesland en Rotterdam en omstreken.

 3. Smets Rene
  22/06/2017 at 11:04 #

  Jannie en Appie, gefeliciteerd met jullie 70 km, met de huidige temperaturen toch geen lachertje.Weeral een mooi verslag en prachtige foto’s, bedankt dat we op deze manier kunnen meegenieten