Herfst wandelingen in Beetsterzwaag en de Alde Feanen verslag en foto’s


Gewoon omdat het kan en het schitterend weer was, hebben we gistermorgen de wandelschoenen aan gedaan. Onze wandeling begint bij het Witte Huis in Olterterp, waar we meteen de weg oversteken om in het bos te belanden.
Het eerste wat meteen opvalt waren de vele vliegenzwammen en andere paddenstoelen.
Je blijft je verbazen hoe paddenstoelen toch op de meest vreemde plekken groeien, maar hoe mooi is dat! Ook het roodborstje en de bonte specht laten zich zien. De zon tovert prachtig licht tussen de bomen.

In Beetsterzwaag aangekomen lopen we een deel van een wandelroute van de WIK, met voor ons vele bekende paadjes en die vervelen nooit. We houden een rust op een bankje om daarna weer verder te gaan. We verlaten de route van de WIK en lopen verder over het mountainbike pad, we komen een paar bikers tegen maar dat levert geen probleem op.
Na 12 km zijn we weer bij onze auto. Na de lunch gaan we weer verder wandelen, maar nu gaan we naar Eernewoude.

In Eernewoude gaan we  op stap in het Nationaal Park De Alde Feanen, of wel natuurpark de Oude Venen. Het eerste dat je ziet, is dat er pony’s in het park rond lopen, ze begrazen het land.
Natuurlijk lopen er ook schapen, maar we zien er niet veel. Op sommige plaatsen is de toegang alleen mogelijk door over hekken te klimmen. Op de uitgestrekte weilanden zien we een dier zitten, maar we komen er niet achter wat het is, hij zit daar onbeweeglijk. Ook de foto geeft geen uitsluitsel.

Ook lopen we langs kunst, wat mooi gemaakt, het borstbeeld groeit uit tot een volwassen beeld.

Door het zonnige weer, is het wandelen door de rietvelden en de moerasbossen heel relaxt. Het valt op dat de ooievaars er niet meer zijn, die zijn uitgevlogen. Wel zien we kieviten die zich aan het verzamelen zijn. In de vogelkijkhutten, spotten we de zilverreiger en zien in de verte wat ik altijd noem een Aalscholverboom. Deze bomen zijn meestal kaal en wit gekleurd van de vogelpoep.
Ook de bonte specht laat zich zien.

Een citroenvlinder vliegt voorbij even als een bont zandoogje, maar beide laten zich niet fotograferen. Ook weer veel libelle in alle soorten en maten. Het water onder de het vlonder pad is zo helder dat je de visjes ziet zwemmen.

Al met al een mooie wandeldag in twee heel verschillende gebieden en dat maakt het wandelen zo mooi.

foto’s De Alde Feanen 10-10-2018

foto’s Beetsterzwaag 10-10-2018

Tags:

Comments are closed.